> Een gesprek bij het Leerwerkloket Twente: “de aanzet voor dit resultaat"

Een gesprek bij het Leerwerkloket Twente: “de aanzet voor dit resultaat"

Ik had een groeiende weerstand om weer achter die computer te kruipen, zoekend op de vele websites, te bellen, brieven te schrijven. Er was de afgelopen jaren stevig bezuinigd in de gezondheidszorg en in de banen als (project)manager,  adviseur was flink het mes gezet. Zestig tot ruim tweehonderd sollicitanten voor een vacature was normaal. En dan had ik het geluk dat ik af en toe nog uitgenodigd werd voor een gesprek. Opnieuw aan de slag als arts na 25 jaar er tussenuit geweest te zijn? Genoeg jonge artsen, was de strekking van het verhaal, dat ik overal te horen kreeg. Ik had het gevoel: “Ik moet iets anders, maar wat?” Waar heeft men mensen nodig?  Wat zou bij mij passen?

Ik had een mail gestuurd naar het Leerwerkloket Twente, onderdeel van het Werkplein Twente, in de trant van: “Ik heb ruim twintig jaar in de gezondheidszorg gewerkt als manager, adviseur en ben zo ongeveer uitgesolliciteerd. Ik zie dat er veel banen in de ICT en veel vacatures voor programmeurs zijn. Ook zijn er stimuleringsgelden om mensen in de ICT op te leiden. Zijn er opleidingsmogelijkheden voor mensen met mijn achtergrond (medisch en bedrijfskundige) en mijn leeftijd (60+). Tot mijn verrassing werd ik al heel snel gebeld met de uitnodiging voor een gesprek met Eric. Eric had een mail van een collega Joost bij zich. Er zou op korte termijn een voorlichtingsbijeenkomst zijn van een bedrijf, dat mensen tot  programmeur wilde opleiden.

Eric gaf mij het advies: “Je bent enthousiast hiervoor, dus ik zou ervoor gaan.”  Ik ben naar de voorlichtingsdag gegaan en heb me, na afloop als serieuze kandidaat aangemeld. Ik ben door de selectie gerold en een paar maanden later zat ik in een trainingsgroep van ruim tien personen voor de opleiding  “full stack webdevelopment ”.  Dus weer vier à vijf dagen naar school en de basis leren voor het  ontwikkelen/programmeren van websites (zowel de voorkant op je eigen computer, als de achterkant op de server). Ruim een half jaar lang heb ik ongeveer dag en nacht gestudeerd en de vereiste certificaten gehaald en diverse projecten afgerond. Helaas aan het eind van de rit was het bedrijf, dat ons in dienst zou nemen, bijna failliet. Dat was wel even slikken. Joost hield ons echter voor dat we inmiddels wel een andere positie hadden dan een jaar eerder. Je had nu een extra opleiding op zak en had laten zien dat je de wil had om iets neer te zetten.

Via een open sollicitatie heb ik recent weer werk gevonden bij een softwarebedrijf,  actief in de gezondheidszorg, als consultant, een nieuwe functie waarbij ik een schakel moet worden tussen de techneuten en de klanten in de zorg. Tijdens een van de sollicitatiegesprekken werd gevraagd naar mijn drive om weer aan de slag te gaan. Ik antwoordde:”Mensen, die nu geboren worden, worden waarschijnlijk 100 jaar oud. Onze maatschappij zal antwoorden moeten vinden dat we veel langer kunnen werken en actief willen zijn. Ik wil graag laten zien dat ook op oudere leeftijd je nieuwe dingen kunt leren en flexibel kan zijn”.

Terugkijkend op de afgelopen  jaren kan ik zeggen dat het vaak niet gemakkelijk is geweest. Je maakt je zorgen over de toekomst, je bent niet altijd de vrolijkste thuis. Mijn ervaring is dat in de zoektocht naar nieuwe mogelijkheden, ik altijd weer mensen tegengekomen ben, die je juist weer dat steuntje in de rug kunnen geven of je nieuwe wegen kunnen laten zien. Eric en Joost van het Leerwerkloket/  en Werkplein Twente hebben mij geholpen bij mijn zoektocht. Misschien kan een gesprek bij het Leerwerkloket ook een optie voor jou zijn.